Banner Image
item vines

Örter som hjälper dig att sova

Vi vet alla hur viktigt det är med bra sömn, så när sömnlösheten ger sig till känna och du kämpar för att varva ner och börjar vakna mitt i natten kan det snabbt börja påverka din vardag.

Sömn är faktiskt lika viktigt för hälsan och immunförsvaret som att äta och motionera. Tack och lov finns hjälp för dig som lider av sömnlöshet eller sömnlösa nätter. Holly Huntley, Pukkas Herbal Education Specialist berättar om sju växter och örter som kan hjälpa oss att varva ner. Läs vidare för att få veta mer eller titta på videon ovan för att få tre enkla tips som hjälper dig somna

Naturliga sömnhjälpmedel

Naturmedel och örtdrycker kan stödja och stimulera hjärnans och kroppens naturliga processer före och under sömnen för att hjälpa oss att få en rofylld natt. Oavsett om du försöker anpassa dig till ett nytt sömnmönster eller bara behöver få en god natts sömn finns det örter och växter som länge har använts för att ge näring åt nervsystemet och hjälpa oss att slappna av.

item vines
item vines

Här är några av de bästa örterna för att hjälpa sömnen på väg:

1. Lavendel

Denna lila mirakelört är rik på eteriska oljor som motverkar stress och förbättrar sömnen. Lavendelns avslappnande effekter anses till stor del bero på de eteriska oljor den innehåller, vare sig den andas in, förtärs eller appliceras lokalt. Använd lavendelolja för att göra hemgjorda badbomber för duschen eller en doftspray för din kudde. Den väldoftande blomman finns i våra Night Time- och Love- teer.

2. Kamomillblomma

Eterisk olja utvinns inte bara från lavendeln utan även från kamomillblomman. Dessa oljor bidrar till att lugna vår "fight or flight"-respons i det sympatiska nervsystemet och att förbättra sömnkvaliteten. Kamomillblomman innehåller också en antioxidant som kallas apigenin och som är känd för att motverka oro. Kamomillte har traditionellt använts för att lindra matsmältningsproblem i samband med nervösa besvär. Vi på Pukka älskar kamomill och har tillsatt det i teblandningar som Three Chamomile, Love, Night Time och Relax

3. Havre

En liten skål gröt en timme före läggdags kanske vore en bra idé. Havre används traditionellt vid återhämtning från trötthet orsakad av stress och för att bidra till en rofylld sömn.

4. Valeriana

Valeriana har använts av människan i tusentals år. Än i dag har valeriana från läkevänderot en väldigt lugnande och rogivande effekt för personer som kämpar med allt från sömn och sömnlöshet till oro. Det här är en av våra favoritörter för sömn och den finns i vårt populäraNight Time-te och i våra ekologiska Night Time-kapslar. Intressant nog älskar många katter även doften av denna ört och dess effekter påminner om kattmynta.

5. Muskotnöt

Den här varma kryddan som inte bara passar vid jul är känd för sina lugnande egenskaper i både traditionell indonesisk och västerländsk örtmedicin. Det sägs att muskotnöten hjälper dig både att sova och somna.

6. Kanel

Kanel ger en lätt värmande och söt men sockerfri smak samtidigt som den bidrar till att förbättra blodsockernivåerna. Sömnbrist ökar kortisolnivåerna, vilket kan leda till ökad insulinresistens, den vanligaste orsaken till typ 2-diabetes. Kanel sägs förhindra denna insulinresistens och bidra till att förbättra glukostoleransen. Kanel sägs också förbättra matsmältningsprocessen, vilket ofta kan leda till att vi håller oss vakna på natten. Prova att dricka en värmande kopp av Pukkas Three Cinnamon-te eller strö lite kanel över din gröt innan läggdags och låt dig rofyllt vaggas in i sömnen.

7. Ashwagandha

Ashwagandha är en stärkande rot som har gynnsamma effekter för kroppen under långvarig stress och den kan även kan hjälpa till att förbättra sömnen. Ashwagandha förbättrar energi och kognition genom att verka på avslappnande signalsubstanssystem och skydda hjärncellerna mot skador. Eftersom stress är en viktig bidragande faktor till förhöjda kortisolnivåer är det väldigt viktigt att hålla stressnivåerna under kontroll för att öka sömnkvaliteten. Denna adaptogena ört finns i våra Wholistic Ashwagandha-kapslar.

item vines